Beatrixlaan verdwijnt uit Pretoria

Zo 30 September 2007 11:29 | Frank | 5495 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

PRETORIA - De Koningin Wilhelminalaan en de Beatrixlaan in Zuid-Afrika's hoofdstad Pretoria staan op de lijst om geschrapt te worden. Ze prijken op een lijst van zevenentwintig straatnamen die naar het oordeel van de gemeenteraad verwijzen naar Zuid-Afrika's geschiedenis van onderdrukking, racisme en polarisatie.

De straten zullen worden hernoemd naar onder andere verzetshelden uit de strijd tegen de apartheid. De naamsveranderingen worden door de ANC-meerderheid in de gemeenteraad noodzakelijk geacht om de erfenis van de stad te 'herbouwen'. Koningin Wilhelmina en Beatrix lijken daarmee samen met Afrikaner houwdegens als Hendrik Verwoerd, Hans Strijdom en Paul Kruger op de mestvaalt van de geschiedenis terecht te komen.

Dat is niet zo goed nieuws voor de medewerkers van de Nederlandse Ambassade die enkele jaren geleden nogal in hun nopjes waren met het toen in gebruik genomen nieuwe ambassadegebouw dat grenst aan de Koningin Wilhelminalaan.

De Afrikaner oppositiepartij, het Vrijheidsfront (VF+) heeft ontzet gereageerd op de voorgenomen straatnaamwijzigingen. Die ziet het als de gedurige begeerte van het ANC om de Afrikaner-erfenis te vernietigen en spreekt van „cultureel terrorisme”. In de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag werd dan ook verhit gedebatteerd over de gevoelige kwestie.

Toevallig vond die raadsvergadering plaats tijdens het bezoek aan Nederland van de Zuid-Afrikaanse minister voor Cultuur, Wetenschap en Technologie, Pallo Jordan. De bewindsman praat in Nederland over het Nederlands/Zuid-Afrikaanse project rondom gemeenschappelijk cultureel erfgoed.

Bron: Telegraaf