De Hypotheekcrisis 005 Financiële catastrofe herhaling beurscrash 1929?

Ma 24 November 2008 13:34 | knight | 5246 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De hypotheekcrisis 00501 geld maken voor dummies en financial dummies

We hebben in de voorgaande afleveringen gezien hoe banken nu hun vingers branden en zelfs als een kaartenhuis dreigen in te storten omdat zij (onder het toeziend oog van de overheden en de financiële waakhond AFM) een gewaagd spelletje durfden te spelen, nam(n)lijk: “Zelf geld creëren voor DUMMIES”.

Een spelletje dat (zoals we in eerdere artikelen reeds lazen) mogelijk werd gemaakt doordat deze financiële “dienstverleners” meer geld verstrekten aan leningen en hypotheken dan zij daadwerkelijk aan CASH vermogen van hun “cliënten” in de bankkluis hadden liggen.

Hierdoor ontstond een financiële crisis die zijn weerga niet kent in de geschiedenis en een herhaling zou kunnen worden van die uit 1929.

Diezelfde overheden die destijds oogluikend toegekeken hebben en geen hand uitstaken om dit (inmiddels flink uit de hand gelopen) fenomeen een halt toe te roepen, denken deze nu even te kunnen bestrijden door het toedienen van multi-miljarden aan financiële injecties, kredieten en overnames van mogelijk omvallende financiële instellingen, die (wanneer het even tegen mocht zitten) in de 100-en miljarden kunnen oplopen.

Wanbeleid van de overheid en in het bijzonder van de destijds dienstdoende minister van financiën Gerrit Zalm is de hoofdoorzaak dat we nu in een financiële crisis zitten, waarbij diezelfde overheid (nu onder de nieuwe minister van financiën “Wouter Bos” verwoedde pogingen doet om hun dierbare consumptie kapitalisme te redden!

De hypotheekcrisis 00502 verantwoordelijken hypotheekcrisis gerrit zalm en afm

Een crisis waarbij behalve de overheid ook de TOPmanagers met hun gigantische TOPsalarissen aansprakelijk gesteld zouden moeten worden, aangezien door hun persoonlijk wanbeleid de financiële wereld momenteel op instorten staat, doch de rekening blijkt niet te worden gelegd bij de verantwoordelijken, maar bij de onschuldige burger als zijnde de belastingbetaler en het slachtoffer!

Immers als een Overheid zichzelf in de schulden steekt (Staatsschuld creëert) zal dit onvermijdelijk nieuwe rondes van bezuinigingen en belastingverhogingen en ontslagen tot gevolge hebben.

Maak u geen illusies door klakkeloos de woorden vanuit de politiek aan te nemen dat zij bezorgd zou zijn om uw spaargeld, want zij is immers de grootste financiële plunderaar van uw “vermogen” die er bestaat, middels haar torenhoge belastingen en steeds weer verhoogde boetes (inclusief die voor absurde “strafbare” feiten).

Wat maakt het uit of je de autogordel niet om hebt (behalve dan een boete die de dienders uitschrijven om de staatskas te spekken)?

De hypotheekcrisis 00503 boetes voor roken - torenhoge belastingen

Wat maakt het uit als je even een rokertje wilt opsteken (behalve dan een boete die de dienders uitschrijven om de staatskas te spekken of dat het je ontslag kan kosten)?

Wie kent niet het verhaal van een bejaarde vrouw die een boete kreeg omdat zij dacht dat zij iets waardevols op straat zag liggen, het opraapte om beter te zien wat het was, en toen bleek dat zij zich vergist had en het weer achteloos op straat liet vallen een boet kreeg wegens vervuiling?

Of het verhaal van een bejaarde man die de eendjes wilde voeren met brood en een boete van 50 euro kreeg voor het dumpen van afval?

Zo zijn er ook talloze situaties te noemen waaruit blijkt dat het Den Haag en haar vazallen geen ene moer uitmaakt of u iets overhoudt voor uw oude dag!

Ahum, terug naar het onderwerp!

Wat kunnen we eigenlijk nog meer zeggen over dit gecorrumpeerde financiële monetaire stelsel, waarbij door de politiek van de bevolking verlangd wordt hier nog steeds vertrouwen in te moeten hebben, behalve dan dat dit monetaire systeem (zoals nu ook weer blijkt is gebouwd op een uiterst zwakke en corruptie uitlokkende fundering) de hoogste prioriteiten krijgt vanwege haar niet bepaald onbelangrijke rol in de onderlinge handel van diensten en goederen tussen individuen onderling?

De hypotheekcrisis 00504 overheid schiet te hulp met miljarden injecties

Laten we eens een ander hoofdstuk openslaan en ons de volgende vraag stellen:

“Hoe veilig is internet bankieren?”

INTERNET BANKIEREN:

Één van de meest favoriete woorden van de financiële instellingen, want het vereist hooguit één filiaal en een handvol mensen aan personeel om de zaak draaiende te houden doordat een aantal belangrijke verliesposten (loon, loonbelasting en huur / lease van gebouwen) drastisch kunnen worden verlaagd, waardoor de winsten weer flink opgekrikt kunnen worden.

Nodeloos te zeggen dat dit internet bankieren de economie juist weer een genadeslag toebrengt in de vorm van massaontslagen, verdere koopkrachtdaling en een zwaardere belasting op de sociale uitkeringen.

Om maar te zwijgen over de steeds slechtere bereikbaarheid en serviceverlening van de financiële instellingen!

Als we zo’n internet spaarrekening eens goed bekijken, zou je toch de indruk krijgen dat je geld bij zo’n internetbank een stuk veiliger zou moeten zijn, want zo’n bank maakt immers veel minder kosten en geeft hierdoor vaak een wat hogere rente.

Doch zoals u in de vorige artikelen heeft kunnen lezen, hebben de banken zelf geld geschapen door meer geld in leningen en hypotheken te verstrekken dan dat er in CASH geld door de cliënten werd aangeboden, zo’n internetbank is hierop echter geen uitzondering.

Het volgende verhaal zal u daardoor waarschijnlijk gemakkelijker thuis kunnen brengen.

Het zal ongetwijfeld niemand zijn ontgaan dat een internet spaarrekening tegenwoordig de enige rekening blijkt te zijn waar je tenminste nog een redelijke vergoeding krijgt voor je bij de financiële instelling geparkeerde vermogen.

Zo claimen een aantal banken waaronder DSB, Fortis en CEB nu een rente te geven op hun internet spaarrekeningen van +/- 5,2%.

Klinkt verleidelijk, nietwaar?

Maar dat het anders kan, bewijst het IJslandse “Icesave”.

07-10-2008 Icesave kan haar verplichtingen niet meer nakomen.

Spaarders kunnen vanaf 06-10-2008 niet meer aan hun geld omdat de IJslandse overheid de volledige controle van de bankensector heeft overgenomen.

Het moederbedrijf van Icesave “Landsbanki” te Reykjavik is onder overheidscuratele gesteld.

Icesave schijnt 120.000 “cliënten” uit Nederland te hebben (goed voor een gezame(n)lijk vermogen van 1,6 miljard euro).

De hypotheekcrisis 00505 ijslandse premier geir haarde - icesave en landsbanki

Het woord is aan het Nederlandse bijkantoor Icesave zelf!

“Beste spaarder wij betreuren dat wij onze verplichtingen als spaarbank niet meer kunnen nakomen!”

Het is dat de DNB (wie daar voor mag opdraaien mag Joost weten) de spaartegoeden tot 100.000 euro garandeert, anders had men het met de IJslandse waarborg van slechts 20.887 euro moeten doen.

Op 08-10-2008 startte de Consumentenbond een “kort geding” tegen Icesave.

Awel, dit korte geding is meteen weer ingetrokken, nadat Icesave verklaarde niet meer te kunnen voldoen aan haar verplichtingen.

De Telegraaf meldt echter dat er voor de gedupeerde klanten van Icesave een website is opgezet, zodat deze gedupeerden van de IJslandse bank informatie kunnen uitwisselen en het laatste nieuws omtrent de nieuwe ontwikkelingen rondom dit inmiddels door de IJslandse overheid overgenomen bedrijf kunnen blijven volgen!

Het is oorlog in de nieuwswereld, de Volkskrant kopt met de volgende titel: Pers waarschuwde te weinig voor Icesave” en claimt hierbij dat Elsevier een positief spaaradvies bij Icesave in haar artikel had gezet: “Rendabeler dan bij Nederlandse banken, een spaarrekening met weinig haken en ogen”en het NRC handelsblad zou geclaimd hebben dat Icesave een hoge rente zou kunnen bieden omdat zij weinig kantoren heeft en dus weinig personeels- en huur-lease kosten voor gebouwen”.

Dat terwijl de Volkskrant claimt zelf een waarschuwingsartikel te hebben geplaatst onder de kop “crisis, welke crisis”, wat door Icesave werd beantwoord met: “

10-10-2008 Pers waarschuwde te weinig voor Icesave!

De hypotheekcrisis 00506 ijsland vlag en wapen

Hoewel Icesafe al sinds 2006 actief is in Groot-Brittannië, en in 2007 tot het beste online product werd uitgeroepen, laat Icesave pas op 29-05-2008 weten een internetspaarrekening in Nederland te introduceren!

Zij claimde hierbij een plek op de Nederlandse markt te willen veroveren en bood toen 5% rente.

Het bedrijf had in 2007 nog een beurswaarde van 2,5 miljard euro.

Het lijkt mij dat er iets aan dit hele zaakje stinkt!

Het doet me denken aan een bedrijfje uit Zweden (TOOLEX) dat ook een beursgang in de AEX wilde hebben, en daarvoor een filiaal opende in Nederland (het bedrijfje maakte machines om cd’s en dvd’d te produceren).

Nodeloos te zeggen dat het bedrijfje zich failliet liet verklaren en een hoop beleggers in de kou liet staan!

Doch dit is slechts één van de vele 1.000-en bedrijven die jaarlijks failliet gaan.

TOOLEX deel 01 en TOOLEX deel 02

Het lijkt er steeds meer op dat dit soort buitenlandse bedrijven er alleen op uit is om geld van argeloze buitenlandse investeerders af te troggelen voordat zij zich failliet laten verklaren en in eigen land mooi weer een herstart maken en doodleuk doorgaan!

WAAR zitten die BEURSwaakhonden als je ze echt nodig hebt?!?

Misschien kunnen we ze beter opheffen, want ze zitten alleen maar te slapen en steken geen poot uit om gedupeerde beleggers bij te staan!

07-10-2008 Noodplan zou bankroet van IJsland betekenen

07-10-2008 IJsland zet Icesave onder curatele.

08-10-2008 Premier IJsland: I’m very sorry for them.

08-10-2008 ING koopt spaartegoeden van Icesave.

09-10-2008 IJsland laat Icesave-klant in de kou staan.

Aardig om te weten, IJsland is een landje met slechts 310.000 inwoners.

De banken (waaronder Kaupthing en Landsbanki (moeder van Icesave)) worden genationaliseerd door de overheid om een bankroet te voorkomen.

De inwoners gingen massaal hamsteren toen zij het nieuws hoorden.

De reactie van de IJslandse premier Geir Haarde tegen Nederland die zogenaamd voor haar spaarders opkomt: “De IJslandse staat is NIET verantwoordelijk voor de afspraken die door de banken zijn aangegaan!” en “De Nederlandse Staat moet maar garant staan voor het verloren spaargeld van de Nederlanders.”

09-10-2008 IJslandse wijst elke verantwoordelijkheid af.

Tsja, zo staat het met de betrouwbaarheid van banken in het buitenland!

De Nederlandse staat “mag en zal” garant staan, waardoor u als belastingbetaler te zijner tijd de rekening krijgt gepresenteerd!

Boycotten dat IJslandse gedrocht, totdat zij haar verantwoordelijkheid neemt!

BANKEN en DIENSTVERLENING:

De hypotheekcrisis 00507 kwaliteit service en dienstverlening

Laten we nog even terug gaan naar de dienstverlening sinds de financiële instellingen steeds drukker zijn om filialen en personeel af te stoten, want daar is het steeds slechter mee gesteld.

Hoewel men claimt dat bankzaken steeds vaker op het internet worden afgehandeld, is er nog steeds een grote groep mensen die voor hun bankzaken afhankelijk zijn van de bereikbaarheid van de filialen.

Ook de dure zogenaamde 0900 “service nummers” zijn menigeen een doorn in het oog.

Waar financiële instellingen je vroeger nog bedolven onder de kleinigheidjes om maar een rekening bij hun filiaal te openen en aan te houden, daar wordt je tegenwoordig gestraft voor het aanhouden van zo’n rekening, opslagen bovenop transacties in het buitenland, extra toeslagen voor geldopnames.

Bankpasjes die eerst gratis waren, daar moet tegenwoordig voor worden betaald.

14-02-2008 Kosten bankrekening explosief gestegen!

Ik kan niet anders zeggen dan dat na het financieel uitkleden van de burger door de overheid middels absurd hoge belastingen en de talloze belastingvormen (om de torenhoge boetes maar niet te vergeten), de banken aan het plunderen zijn gegaan van het “vermogen” van hun eigen“cliënten”!

Prijsstijgingen voor de “diensten” van de banken (AbnAmro 161%, Rabo 110%, Ing 79%) in 5 jaar tijd, aldus de Consumentenbond.

Een leuke wetenswaardigheid is het feit dat op 12-06-2008 de consumentenbond nog claimde dat het rendabel kan wezen om je geld op een buitenlandse internetbank te deponeren.

Dat er toch nog iets positiefs uit die hypotheek- kredietcrisis is voortgekomen, is te lezen in het volgende artikel, waar wordt gesteld dat de kosten van hypotheken transparanter worden voor de consument!

En dat de banken staan te dringen om uw geld bij hun bank te stationeren, de rentes schijnen hierdoor weer ietwat te stijgen,.

WIE biedt 10%?

 

PENSIOEN:

08-05-2008 Het heeft misschien niet direct iets te maken met de hypotheek- kredietkrisis, maar is toch wel handig om te weten, men is van plan om alle pensioengegevens van elke Nederlander op het internet te zetten.

Middels een samenwerkingsverband van Stichting Pensioenregister en de Sociale Verzekeringsbank moet dit in 2011 zijn gerealiseerd.

 

HYPOTHEEK- KREDIETCRISIS:

Het duurt even, maar uiteindelijk komt de waarheid naar boven.

Een recessie die op de loer ligt, doordat bedrijven niet meer kunnen groeien, nieuwe leningen met een hogere rente moeten betalen en/of moeilijker een lening verstrekt krijgen.

Ook particulieren zullen ofwel een hogere rente moeten betalen voor een lening of hypotheek of er niet eens één krijgen omdat zij niet kunnen voldoen aan de hogere eisen van financiële instellingen voor een onderpand.

08-10-2008 IMF: Gevaarlijkste crisis in 70 jaar!

Het vertrouwen van de consument en de belastingbetaler in de financiële wereld is reeds zodanig weggeëbd dat zelfs een financiële injectie van de ECB (Europese Centrale Bank) van 100 miljard dollar geen enkel zichtbaar resultaat heeft gehad.

09-10-2008 Recordinjectie ECB in geldmarkt!

De AEX verloor de afgelopen 10 dagen 20% van haar beurswaarde, en de Overheden nemen met financiële injecties van ettelijke 10-tallen miljarden steeds meer belangen in financiële instellingen.

09-10-2008 Unieke reddingsactie heeft nul effect!

 

SLOT:

Voor diegenen die nu pas bij mijn artikelen over de “Hypotheek- Kredietcrisis” zijn aanbeland, zijn hier de links naar eerdere publicaties uit de serie “De Hypotheek- Kredietcrisis”:

Of mijn kijk op de kredietcrisis al dan niet realistisch is, hangt verder af van hoe u tegenover deze crisis staat, ik ben er alleen om informatie te verzamelen en aaneen te rijgen zodat u een zo compleet mogelijk beeld krijgt van de situatie en daar al dan niet zelf actie tegen kunt ondernemen:

Deel 01: “Is dit de ondergang van het consumptief kapitalisme”.

Deel 02: “De rekening is voor de belastingbetaler”.

Deel 03: “De overheid schoot te kort”.

Deel 04: “Het ontstaan van een Europa-bank”.

 

Hoe ik tegenover die hypotheek- kredietcrisis aan kijk?

Laat die corrupte rotzooi maar lekker crashen, maar dat was u wellicht al wel duidelijk!

De hypotheekcrisis 00508 economie vertrouwen en wantrouwen

Overigens zal het weinig meer uitmaken hoeveel miljarden Wouter Bos en consorten in hun dierbare consumptie kapitalisme stoppen, als het vertrouwen van de bevolking steeds verder wegzinkt.

Om het maar bij de beurzen als graadmeter van dit kapitalisme te houden(die immers wordt gebruikt om de stand van de economie te weerspiegelen), dan ziet het er somber uit, aangezien de beurzen al weken met 3%-7% van hun koerswaarde zien verdampen (vooral de technologie fondsen staan zwaar onder druk, gevolgd door de financiële sector).

Dit wordt wellicht de snelste en de grootste economische crash in de geschiedenis van de mensheid!

Het merkwaardige hieraan, is toch wel dat deze crash enkele jaren geleden al door enkele economische kenners is voorspeld, doch daarover meer in deel 06 – De voorspelling van een economische crash die uitkwam!

 

Mijn advies blijft staan!

Kijk de kat eerst uit de boom voordat u grote aankopen doet!

Een advies voor de aankoop van goud en andere edelmetalen (zoals her en der wordt aangeraden) lijkt op het oog zinnig, doch doe dit met geld dat u niet direct nodig heeft, anders zet u zichzelf mogelijk klem!

Ook de aankoop van materialen en gebruiksvoorwerpen kan nuttig zijn, aangezien wanneer deze crash echt blijft doorzetten “geld” als handelsproduct (dat elk jaar al aan waarde verliest door inflatie) geen moer meer waard zal zijn (materialen en producten kunnen dan eventueel nog als ruilmateriaal dienen)!

Want laten we eerlijk zijn, als deze crash echt door blijft zetten wordt geld (dat elk jaar al aan inflatie (door het blijven bijdrukken van financiële instellingen als banken) waardeverlies produceert) waardeloos!

In principe hangt het “monetaire systeem” aan een zijden draadje en hangt het nu van de overheden af of zij deze (door eigen arrogantie en hebzucht en/of laksheid ontstane financiële crisis) op verantwoordelijke wijze willen bezweren.

Niet zoals dat nu gaat, waarbij overheden de vermogens van de sparende burger wil ge(mis)bruiken om hun dierbare financiële stelsel, dat nu hard onderuit gaat door gebrek aan vertrouwen zowel als door nog hebzuchtige individuen die zodanig op koersdalingen blijven speculeren dat dit de “economische schade” verhoogt!

De hypotheekcrisis 00509 economische crisis wanhoop zelfmoord

10-10-2008 Mentale problemen door geldcrisis!

Volgens de WHO (World Health Organisation) zal wereldwijd het aantal zelfmoorden toenemen door de economische crisis.

De crisis zou vooral de lage en midden inkomens treffen.

100-en miljoenen mensen zouden reeds last hebben van depressiviteit mede veroorzaakt door financiële problemen, worden wanhopig als zij hun schulden niet meer af kunnen betalen of het huis uitgezet dreigen te worden , worden wanhopig en plegen uiteindelijk zelfmoord.

De NWO (New World Order) zal maar wat blij zijn met dit nieuws!

Hun doelstelling zou het terugbrengen van een miljarden wereldbevolking naar zo’n 500 miljoen mensen zijn!

Wel, dit lijkt dan de ideale manier om de armoede in de wereld verhoudingsgewijs terug te brengen?!?

Bron: World The Changes