Politiek 0028 Bouwen aan wereld zonder toekomst - Het ontstaan van de "Hypotheek- Kredietcrisis"

Vr 30 December 2011 17:43 | knight | 4303 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het ontstaan van de “Hypotheek- Kredietcrisis”:

Hiervoor moeten we enkele 10-tallen jaren terug in de tijd, en wel naar de jaren 1999-2001 en niet zoals her en der wordt beweerd 2007-2008, want dat is de periode waarop de gevolgen van de crisis pas zichtbaar werden.

Amerikaanse politici en subprime hypotheken

1992-2000 - Bill Clinton is president van Amerika.

De Amerikaanse economie kwakkelt al geruime tijd en de huizenmarkt staat op instorten.

De Amerikaanse Staatsschuld staat in 1998 op 1900 miljard = 1,9 biljard dollar.

13,3% Van de Amerikaanse bevolking leeft in armoede, en de overheid poetst de werkloosheidscijfers kunstmatig op, waarbij zelfs mensen die slechts voor een paar uur werk hebben worden ingedeeld als zijnde een baan hebbende en dus niet meer als werkzoekende ingeschreven staan.

Bil Clinton wil de huizenmarkt stimuleren door mensen met een laag inkomen de mogelijkheid te geven geld te lenen om een huis te kopen.

George Walker Bush gaat als nieuw gekozen President van Amerika verder waar Bill Clinton was geëindigd, en zet zich samen met de FED in voor verlaging van de rente, zodat mensen met een laag inkomen een huis kunnen kopen om zo de woningmarkt te stimuleren.

De Amerikaanse (zaken) banken en andere financiële instellingen creëerden hiervoor zogenaamde “subprime” hypotheken, ofwel verstrekten hypotheken met variabele maandlasten aan mensen met een lage kredietwaardigheid, waardoor de hypotheekcrisis in Amerika is ontstaan.

In 2007 was het aantal afgesloten subprime hypotheken namelijk 6x zo hoog als de afgelopen 10 jaar, terwijl het bedrag dat ermee gemoeid was zo’n slordige 1.200 miljard dollar vertegenwoordigde.

dnb wellink en trilaterale commissie

Het feit dat banken en andere hypotheek- en leningverstrekkers meer hypotheken & leningen uitgaven dan zij aan financiële middelen van hun klanten in beheer hadden, waardoor zij als het ware zelf geld uit het niets creëerden (wat op zich een misdrijf is) is wel bijzonder te noemen aangezien de toezichthouders waaronder het bankwezen in de vorm van DNB (waarbij destijds dr. A.H.E.M. Wellink president was (in 2000 werd hij overigens ook lid van de Trilaterale Commissie opgericht door David Rockefeller in 1973) en de overheid (Gerrit Zalm was destijds minister van Financiën 1994-2008) verzuimden in te grijpen.

(HINT: Interessante achtergrond informatie over de Trilaterale Commisie zie bovenplaatje rechts.)

Toen de economie weer wat begon aan te trekken, gingen uiteindelijk ook de subprime (variabele) hypotheekrentes mee omhoog terwijl de lonen achterbleven en de laagbetaalde werknemers niet meer in staat bleken te zijn om aan hun hypotheekschulden te voldoen, hetgeen resulteerde in de hypotheekcrisis in Amerika.

Dat de Amerikaanse hypotheekcrisis oversloeg naar Europa, kwam doordat deze Amerikaanse geldverstrekkers financiële constructies bedachten om van hun inmiddels waardeloze hypotheek schuldpapieren af te komen.

Hoofdrolspelers in deze hypotheek- kredietcrisis waren o.a. het Amerikaanse Goldman Sachs, dat als één van de weinige financials kans zagen te verdienen aan de hypotheek- kredietcrisis door zwaar in te zetten op het instorten van de “subprime” hypotheekmarkt, hetgeen 4 miljard dollar opleverde!

Is Goldman Sachs een “Ordinaire fraudeur” of een “Gehaaide financial”?

De constructies die dit bedrijf gebruikte om van haar risicovolle financiële producten af te komen waren op zijn minst “onethisch” te noemen!

Goldman Sachs FSA SEC

Goldman Sachs creëerde in 2007 een SPV (Special Purpose Vehicle – zijnde een aparte vennootschap waarin in dit geval o.a. risicovolle 2e hypotheken konden worden geïsoleerd) met de naam GSAMP (Goldman Sachs Alternative Mortgage products) en bracht daar haar risicovolle hypotheken in onder.

In 2006 werd Henry Paulson (CEO van Goldman Sachs) door George Walker Bush benoemd tot “United States Secretary of the Treasury” en volgde Lloyd Blankfein (tevens Gala Chairman van de Rockefeller family's “Asia Society” in New York) Henry Paulson op als nieuwe CEO bij Goldman Sachs.

Deze risicovolle hypotheken werden daarna in financiële pakketten (zogenaamde CDO’s (Collateralized Debt Obligations)) die hoge rendementen beloofden via de Amerikaanse beurs Wall Street in omloop gebracht.

Buitenlandse investeerders waaronder ook Nederlandse banken en pensioenfondsen investeerden in wat zij zagen als een financieel product met kans op hoge rente en waren zich niet bewust van de hoge mate van risico’s die zij daarbij namen, mede doordat de aanbieders van deze financiële producten de risico’s hadden gecamoufleerd en belangrijke details hadden weggelaten.

In ieder geval kwamen nu 100-en miljoenen tot miljarden aan afschrijvingen op deze financiële constructies van Amerikaanse makelij voor rekening van de Europese financiële instellingen.

Zowel de Amerikaanse SEC als de Britse FSA (Financial Services Agency) doen onderzoek naar rol die Goldman Sachs heeft gespeeld tijdens de hypotheek- krediet crisis.

Goldman Sachs zou inmiddels een schikking van 550 miljoen dollar (bestemd om 10.000 kleine Amerikaanse ondernemingen in de economische crisis te ondersteunen) hebben getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) voor “foutief handelen” tijdens de instorting van de huizenmarkt.

Een straf die overigens niet veel voorstelt wanneer je in overweging neemt hoe groot haar aandeel in de hypotheek- kredietcrisis was, de miljarden winst die zij daarmee behaalde, de 10 miljard winst die zij meent te kunnen behalen en de 23 miljard aan bonussen die zij verwacht uit te kunnen keren!

De buitenlandse gedupeerde financiële instellingen (waaronder het Nederlandse ABN-AMRO) blijven met een financiële strop van 100-en miljoenen oplopend tot enkele miljarden aan afschrijvingen zitten.

De Nederlandse overheid weet overigens van de aanklacht die de SEC tegen Goldman Sachs heeft lopen aangaande fraude bij de verkoop van financiële producten en bewuste misleiding met hypotheek producten door het geven van verkeerde informatie en het achterhouden van belangrijke informatie.

31371 kredietcrisis 336 CJ de Jager Paulson Investment Company

Dossier 31.371 Kredietcrisis Nr. 336 brief van de minister van financiën!

Goldman Sachs zou bovendien betrokken zijn bij het jarenlang (1998-2009) verhullen (European Souvereign Debt Crisis) van de werkelijke economische cijfers van Griekenland waarvoor zij de CDS (Credit Default Swap) constructie gebruikte.

Over de rol van Goldman Sachs inzake Griekenland meent de Nederlandse CDA minister van Financiën C. J. de Jager luchtig dat Griekenland daar zelf voor verantwoordelijk zou zijn.

Een waardeloos argument aangezien Griekenland Europa 100-en miljarden gaat kosten doordat de ECB (Europese Centrale Bank) Griekse Staatsobligaties op blijft kopen terwijl alle lidstaten (inclusief de Nederlandse Staat ofwel de Nederlandse belastingbetaler) garant staan indien mocht blijken dat Griekenland haar lening + rente niet kan of wil voldoen.

Ondanks alle zware aantijgingen aan het adres van Goldman Sachs blijft zij niettemin één van de 19 financiële instellingen die het recht hebben om het Nederlands geldmarktpapier te kopen in veilingen en de handel daarin te onderhouden?!?

CDO, ABACUS 2007-AC1:

Goldman Sachs en haar CO Fabrice Tourre worden door de SEC aangeklaagd (.pdf) wegens misleiding, vanwege hun CDO constructie die onder valse voorwendsels werd aangeprezen bij investeerders.

greatest trade ever  en the big short

In de aanklacht komt echter nog een partij voor die een belangrijke rol heeft gespeeld in deze hypotheek- krediet affaire, en wel John Paulson met zijn Hedgefunds Paulson & Co.

Hij zou min of meer de CDO constructie van Goldman Sachs hebben samengesteld, en wel op zodanige wijze dat hij hier zelf tegen kon investeren als zijnde korte termijn handelaar op de financiële markt.

Wall Street reporter Gregory Zuckerman legt in zijn boek “The greatest trade ever” uit 2009 haarfijn uit hoe John Paulson banken als Goldman Sachs en Bear Sterns benaderde met voorstellen om hun “subprime” hypotheken in CDO’s onder te brengen.

Op deze wijze wist John Paulson in 2007 zo’n 15 miljard dollar te verdienen aan de hypotheek- kredietcrisis met zijn hedgefonds Paulson & Co, waarvan hij 4 miljard in zijn eigen zak kon steken.

Tegen 2009 hadden de banken wereldwijd zo’n 3 triljard verloren, en zagen de particuliere investeerders zelfs 30 triljard van hun vermogen in rook opgaan.

De Amerikaanse overheid nam de hypotheek- en kredietverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac over, evenals de grootste verzekeraar AIG en liet Goldman Sachs concurrent Lehman Brothers aan haar lot over.

Hank Paulson (ex-Goldman Sachs CEO) werd in 2006 aangesteld bij het Amerikaanse Departement van Financiën.

Meryll Lynch had meer geluk omdat het door De Bank of America werd overgenomen.

De Amerikaanse huizenmarkt stortte vanaf 2006 in met prijsdalingen van maar liefst -30% - -40%.

Een ander interessant boek uit hetzelfde genre vinden we terug in “The Big Short: The big short Inside the doomsday machine!”uit 2010 van Michael Lewis.

Voor diegene die het allemaal nog niet duidelijk is de volgende video presentatie van het programma Tegenlicht over het ontstaan van de hypotheek- kredietcrisis!

Bron: WorldTheChanges