Majesteitsschennis en Gelijkwaardigheid

Vr 3 Augustus 2007 19:26 | Johan13 | 4343 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Majesteitsschennis en Gelijkwaardigheid. 

    De jonge dame hiernaast  afgebeeld is Tania Derveaux en zij was recentelijk lijsttrekker voor de ludieke protest partij Antwerpen NEE; zij licht hier symbolisch , naakt als engel,  het dak van het Antwerpse stad paleis.
                                                
De oude Romeinen zeiden het al: “Quod licet Jovi non licet bovi.” ( letterlijk: “Wat Jupiter past is de os niet veroorloofd) Dus wat de hogere in rang past is voor de lager geplaatste niet vanzelfsprekend geoorloofd.

Wat hier in de hele recente discussie over “majesteitsschennis” veelal over het hoofd wordt gezien is het essentiële verschil tussen gelijkheid en gelijkwaardigheid.
Mensen zijn natuurlijk niet gelijk zoals in serie gemaakte schroefjes uit een fabriek aan elkaar gelijk zijn. Die schroefjes zijn wezenlijk aan elkaar gelijk, in de zin van identiek. Het is een open deur doorwandelen als we vaststellen dat elk mens net weer even anders is en dus niet gelijk aan die ander.

Iets anders is het begrip gelijkwaardigheid; onze hele Nederlandse grondwet gaat daar al in artikel 1 van uit. Ook ons gehele rechtssysteem is op dit basisprincipe gebaseerd. Hetzelfde geldt dus, in principe, en mutatis mutandis (voor een ander geval) dus ook voor belediging van een gewoon Nederlands staatsburger én voor een belediging van de koningin.

Echter door invoering van het aparte begrip “majesteitsschennis” wordt daarmee ten principale het basis begrip gelijkwaardigheid voor de wet onderuit gehaald. Nog sterker dit begrip “majesteitsschennis” is gebaseerd op de aloude Romeinse rechts filosofie ( van pakweg 2000 jaar oud ) waar het ongelijkwaardigheid denken een vanzelfsprekend basisprincipe was. Een ongelijkwaardigheid denken die zo treffend is verwoord in: “Quod licet Jovi non licet Bovi”.  

  Het Slot hier afgebeeld is "Schloss Neuschwanstein" in Beieren. Dit Beiers kastelen complex wordt door velen beschouwd als een typisch symbool van monarchistiche verkwisting en hoogmoed waanzin. Hieronder nog even de toeristische link naar dit slot.   http://www.neuschwanstein.de/  ( in engelse en duitse versie)

 Hierbij zou ik willen eindigen met de volgende citaten van mr.dr. Johan- Peter Rehwinkel (burgemeester van Naarden en 1e Kamerlid)
“Landen met vergelijkbare koningshuizen als België en Groot-Brittannië kennen geen apart wetsartikel voor belediging van het staatshoofd. Daar moet de koning gewoon zelf naar de rechter stappen als hij zich belasterd voelt”.
"We moeten er een discussie over durven voeren. Waar ligt de grens? Ik vind dat iedereen recht heeft op respect. Wie een ander beledigt of belastert krijgt straf, ongeacht of de koningin of iemand anders zich gekwetst voelt."


Zie ook de links : 

 http://www.depers.nl/binnenland/87360/Boete-voor-beledigen-koningin.html  van  maandag 30 juli.j. in “De Pers “ ( inclusief  de cabaretier Hans Teeuwen met video in You Tube over koningin Beatrix)

Of ook het recentere opinie artikel van Peter Rehwinkel in de Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article450023.ece/Majesteitsbepaling_is_onrechtvaardig

Tot slot nog zeer recent de NOS over: Majesteitsschennis verdeelt Politiek http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2007/8/3/030807_rehwinkel_majesteitschennis.html  ( met video's en recente interviews met onder meer Peter Rehwinkel zelf)

Bron: eigen artikel en nieuwsbronnen