Laatste tien jaar wereldwijd warmste ooit

Zo 16 December 2007 10:11 | Innercircle | 3558 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Ook 2007 weer een warm jaar
15 december 2007 - Het decennium 1998-2007 is wereldwijd het warmste sinds het begin van de waarnemingen in 1850. Ook de wereldgemiddelde temperatuur over 2007 hoort tot de toppers. 


150 jaar wereldgemiddelde temperaturen
(bron: Met Office Hadley Centre and UEA Climatic Research Unit) 

Sinds het begin van de 20e eeuw is de wereldgemiddelde temperatuur volgens de World Meteorological Organization (WMO) met 0,74 graden gestegen. Vooral de laatste vijftig jaar was de temperatuurstijging groot, ongeveer twee keer zo groot als voor die tijd. De elf warmste jaren van de wereld maken alle deel uit van de laatste dertien jaar.

 

Recordwarm jaar in Nederland?
Ook in Nederland wordt 2007 één van de warmste jaren of mogelijk zelfs hét warmste ooit. De jaargemiddelde temperatuur komt in ons land uit rond 11,2 graden, de waarde die ook voor 2006 staat geboekt. Dat is heel bijzonder want het vorige jaar was in ons land zover we dat kunnen beoordelen, het warmste in zeker drie eeuwen, sinds de metingen begonnen in 1706. De twee laatste jaren waren dus beide recordwarm met een opmerkelijk grote afwijking boven het vorige record zelfs. Het exacte gemiddelde over het afgelopen jaar maakt het KNMI tussen Kerst en Nieuwjaar bekend, wanneer ook de overige jaargegevens beschikbaar komen (zie Verder lezen- Jaar 2007-tussenstand).

De wereld heeft er weer een warm jaar bij
Het Hadley Centre van de Engelse Met. Office en de University of East Anglia schatten de wereldgemiddelde temperatuur over 2007 voorlopig op +0,41 graden boven het langjarig gemiddelde over 1961-1990. Daarmee staat dit jaar wereldwijd voorlopig op de zevende plaats in de top tien van de warmste jaren. Aan top staat 1998 met een afwijking van +0,52 graden. Die recordhoge temperatuur hield verband met de zeer sterke El Niño. Het water in een deel van de Stille Oceaan langs de kust van Peru en bij de evenaar was toen een veel warmer dan normaal en dat levert een flinke bijdrage aan de wereldtemperatuur. Het afgelopen jaar was sinds april sprake van een La Niña met kouder water dan normaal bij de evenaar. Dit heeft de langzame opwarming door het versterkte broeikaseffect iets gecompenseerd, anders zou dit jaar waarschijnlijk bij de wereldwijd warmste uitgekomen zijn. Opmerkelijk is ook dat alle jaren van de 21e eeuw in de top tien van de warmste zijn terechtgekomen.


 

Bron: KNMI