Mobiele telefoon verhit hersencellen tot honderd graden

Vr 25 Augustus 2006 11:02 | Frank | 4131 keer bekeken | 2 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Een onderzoek in Duitsland toont aan, dat menselijke cellen veel sterker verwarmd kunnen worden dan tot nu toe werd aangenomen.

Markus Antonietti is directeur van het Max Planck Instituut in Golm bij Potsdam. Hij leidt de bekendste onderzoeksgroep op het gebied van materiaalwetenschappen. Antonietti is een nuchter argumenterende wetenschapper, geen paniekzaaier. Hij maakt zich zorgen, dat de straling van mobiele telefoons de synapsen in de hersenen opwarmt. Niet één graad, maar met pieken van honderd graden. Dat blijkt uit een experiment van het Max Planck Instituut.


Het verslag van het onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd. De titel luidt 'Absorptie van microgolven in emulsies met waterige micro- en nanodruppels'. Maar overal waar Antonietti zijn voordrachten houdt aan andere universiteiten, trekken zijn collega's hun conclusies. Veel van hen telefoneren nu minder.

Tot op heden zijn er slechts weinig onderzoeken naar de gezondheidsrisico's van straling van mobiele telefonie. Voor een betrouwbare bepaling van het risico bestaan mobiele telefoons nog niet lang genoeg. ''Blijkbaar overleven we het gebruik van een mobiele telefoon. Maar wat zijn de gevolgen op termijn?'', aldus Antonietti.

Uit een representatieve steekproef bleek dat 55 procent van de Duitsers gelooft, dat de straling van mobiele telefonie een risico vormt voor de gezondheid. Zijn mensen die veel telefoneren in gevaar, zoals kettingrokers? Of is de angst overdreven, zoals de angst voor overlijden door het eten van rundvlees? Misschien weten we het over 30 jaar.

Niemand wil zolang wachten en daarom wordt onderzoek gedaan. Onderzoeken waarbij muizen blootgesteld worden aan microgolven en de temperatuur in hun hersenen gemeten wordt. En onderzoek waarbij biochemici cellen bestralen en op DNA-schade controleren.

De onderzoeken met dieren - en met lijken - hebben aangetoond dat sterke elektromagnetische straling met frequenties zoals van mobiele telefonie (tussen 1 en 2 Gigaherz) het weefsel opwarmen. Dat is geen verrassing, want een magnetron werkt op dezelfde manier. De experts hebben op basis daarvan de advieswaarden voor het vermogen van mobiele telefoons afgeleid. Die moeten bescherming bieden tegen het opwarmen van de huid of de hersenen met meer dan een graad Celsius. Hier ligt het probleem. ''Het is niet voldoende om de gemiddelde verhoging van de temperatuur te meten. Binnen korte tijd kunnen veel hogere temperaturen voorkomen'', aldus Markus Antonetti.

De bezorgdheid van de onderzoekers van het Max Plank Instituut betreft de zenuwcellen en de synapsen in de hersenen. Aan het eind van de zenuwcellen verzamelen zich elektrisch geladen atomen (ionen), zo communiceren de cellen met elkaar. Deze ionen worden door de straling van de mobiele telefonie in trilling gebracht. Hoe sterk, dat is niet direct te meten, want men kan geen thermometer in de cellen steken. Antonetti en zijn collega's hebben daarvoor een oplossing bedacht: ze bouwen de cellmembranen na met kleine vetrduppels in zout water. Daaraan verzamelen zich de ionen en door een verandering van de zoutconcentratie en de grootte van de vetdruppels kunnen zij de eigenschappen van biologische weefsels nabootsen, een soort vloeibaar geconcentreerde hersenen.

''En dan begint de tragedie'', zegt de directeur van het Max Plank Instituut. ''De meeste opwarming vindt plaats bij de beste benadering van de hersenen.'' De temperatuur loopt plaatselijk op tot 100 graden. Hij had wel opwarming verwacht, maar niet zo sterk. ''Er wordt honderdmaal meer energie opgenomen dan tot nu toe werd verondersteld. Dat is verschrikkelijk.''

Het is net als met een braadworst en aardappelpuree. Als men beide in de magnetron opwarmt, is de braadworst veel sneller heet dan de aardappelpuree. De worst bevat fijne vetdruppels, die omgeven zijn door water. Aan de cellen van vet en water verzamelen zich elektrische ladingen. Die worden door de microgolven zeer efficiënt verwarmd.

Helaas zijn de hersenen meer braadworst dan aardappelpuree. Is de straling van mobiele telefoons dus gevaarlijk voor de hersenen? ''Zulke uitspraken doe ik niet'', zegt Antonetti. ''Wetenschappelijk is de conclusie voorbarig.'' Hoe de verhitting van de cellen uitwerkt, of daardoor het risico op tumoren stijgt, kunnen slechts experimenten met menselijke cellen en klinische onderzoeken tonen. ''Maar we kennen nu het mechanisme, dat tot celschade kan leiden. Als wetenschapper maak ik mij bezorgd.''
Bron: Zeit.de / Niburu

Reacties

    Goed gaar !

    Vr 25 Augustus 2006 00:00 | toulouse |

     Call Me Het valt mij op dat sommigen er zo uitgekookt uitzien !


    Uitgekookte zakenlui

    Vr 25 Augustus 2006 00:00 | Frank |

    Het waren ook de uitgekookte zakenlui die er als eerste mee rondliepen te slepen. Telefoons zo groot dat je wel een BMW moest rijden.